Moraltestet

Är det acceptabelt att döda i följande fall:

SjÀlvmord ?

JA! Alla har rÀtt att sjÀlva bestÀmma över sitt liv och sin kropp sÄ lÀnge det inte skadar andra. SÄ inget hoppande framför tÄg och bilar dÄ detta skadar andras sjÀlvkÀnsla oerhört.


Dom flesta tycker att vi ska ha juridisk rÀtt till fri abort, men om man bortser frÄn sjÀlva lagstiftningen tycker du det Àr moraliskt rÀtt att pÄ det hÀr viset hindra en ny mÀnniska att komma till vÀrden?

JA! Eftersom det livet "inkrÀktar" pÄ en kvinnas liv och inte kan leva utanför hennes kropp anser jag att det Àr kvinnan som mÄste avgöra till 100% vad hon vill med sin kropp och dÀrmed fostret. Kanske vi i framtiden kan rÀdda dessa foster pÄ medicinska vÀg.


Att ge dödshjÀlp till en person som plÄgas svÄrt och dÀrför sjÀlv vill dö?

JA! det mÄste dock kunna bevisas 110%, utan nÄgra tvivel att personen sjÀlv velat dö. Ett bra exempel pÄ dödshjÀlp Àr den förlamade, frÄn nacken och ner, engelsk-talande patienten som fick hjÀlp att spela in en film dÀr patienten tydligt talade om att det fanns gift i glaset bredvid sig, sade sina farvÀl och sedan drack ur glaset ur det sugrör som placerats dÀr. Myndigheterna jagade den, eller dom, som stÀllt fram giftet och kameran till patienten, vilket för mig ter sig lika dumt som att jaga den som sÄlt vapnet till en som skjuter sig sjÀlv.


Att döda i sjÀlvförsvar?
Anta att det stĂ„r mellan dig och denna personen?


JA! Om det kommer till den situationen att det inte finns nÄgon tvekan om saken anser jag det vara helt okej. Dock tror jag, oavsett hur illa det Àn Àr, att jag skulle bli mig sjÀlv igen efter en sÄdan hÀndelse. Man skulle nog alltid, för all framtid, grubbla om det inte kunnat gÄ att lösa pÄ ett annat sÀtt.

 Att döda en för att kunna rÀdda 10?
Om vi antar att vi sitter 10 personer i en livbĂ„t som bara bĂ€r 10 personer och sĂ„ kommer det en 11;e som försöker kravla sig upp. Kan det vara rĂ€tt att knuffa av honom eller henne för att rĂ€dda alla er andra?

JA! Dock hoppas jag att jag Ă€r sĂ„ stark den dag ett sĂ„dant beslut behövs tas, att jag Ă€ven rĂ€knar in mig sjĂ€lv som möjlig att offra om den 11;e personen bevisligen kan ge mer av sig sjĂ€lv till mĂ€nskligheten Ă€n jag kan. (Det lĂ€tt lite för hjĂ€lteaktigt, men det Ă€r sĂ„ jag tĂ€nker) Denna frĂ„gan om rĂ€tten att offra en för flera stĂ€lls ju i mĂ„nga Amerikanske aktion filmer dĂ€r ofta nĂ„gon myndighet anser sig ha rĂ€tt att tillfĂ„ngata och döda personer i tron om att skydda andra. (Det hĂ€nder ju Ă€ven i verkligheten) Även om en sjĂ€lvmordsbombare nĂ€rmar sig en grupp mĂ€nniskor Ă€r det ju inte sĂ€kert han vĂ€ljer att utlösa bomben, det bevisades ju i Stockholm i julruschen 2010. Är det dĂ„ rĂ€tt att döda, nĂ€r hotet bara Ă€r nĂ€stan? Troligen ja, men var gĂ„r grĂ€nsen? En som planerar en sprĂ€ngning eller en som kan tĂ€nkas simma mot den bĂ„t vi sitter i, kan en sĂ„dan person skjutas?


Att döda djur för att fÄ mat och/eller klÀder Àven om vi misstÀnker att djuren lider, Àr det moraliskt acceptabelt?

JA! Dock ska det dödas pÄ ett humant sÀtt. Dessa djur ska leva och mÄ bra tills sista sekund. SÄ som djur idag stressas till slakterierna anser jag inte vara acceptabelt. Vi ska ocksÄ försöka finna alternativ till föda, speciellt i en allt mer överexploaterad vÀrd.


Finns det brott som Àr sÄ hemska att gÀrningsmannen förtjÀnar dödsstraff ?

JA! En mÀnniska som stÀndigt bevisar att den endast kan tÀnka pÄ sitt eget vÀlbefinnande och dÀrmed skadar eller dödar andra, en sÄdan individ ska bort. Det kan vara Pedofiler, vÄldtÀktsmÀn, mördare eller liknade brottsling som upprepade gÄnger, trotts vÄrd och behandling, utför samma, eller liknade brott. Antingen ska dessa individer spÀrras in pÄ mycket lÄng tid, tills det anses att dom Àr 110% "friska", eller om ingen tillfrisknad anses möjlig sÄ har dom ingen plats i vÄrt samhÀlle dÄ dom riskera att skada ytterligare mÀnniskors liv. FrÄgan Àr, vem ska utföra mordet pÄ denna individ ?

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates