CMS

CMS, eng, "Content Management System", eller som det enligt Wikipedia skulle heta pÄ Svenska, InnehÄllshanteringssystem eller webbpubliceringssystem, alltsÄ ett system för att ta hand om innehÄllet pÄ en sida.
Redan dĂ„ jag jobbade pĂ„ Optimal Media AB fanns en ideologi om att hjĂ€lpa kunden med att skapa deras produkter, sĂ„ som hemsidor eller CD produktioner, inte att kunden skulle lĂ€mnas helt utanför projektet efter att bestĂ€llningen gjorts. Än idag möter jag mĂ€nniskor som tror att bestĂ€lla en hemsida Ă€r som att köpa en bil, man gĂ„r till en leverantör man tror pĂ„, Volvo, Saab, Toyota osv. bestĂ€mmer fĂ€rg, klĂ€dsel och motortyp och vipps plockas en sĂ„dan fram Ă„t. Utvecklandet av en bra hemsida bestĂ„r utav att hemside-tillverkaren, i detta fallet jag, stĂ„r för inramningen av informationen, sĂ„ som tekniska lösningar och grafisk formgivning, för det kan jag bĂ€st. Informationen i form av texter, motiv pĂ„ bilder, alltsĂ„ innehĂ„llet pĂ„ sidan Ă€r kunden specialist pĂ„ och dĂ€rför ska han eller hon jobba med det. En bra hemsida byggs tillsammans med kunden.

Under en tid jobbade jag i nÀra samarbete med en kille som heter Mikael pÄ ett programmerings företag. Jag hade fÄtt en ide som jag presenterade för honom. Under nÄgra timmar gick Whitebord pennan varm medan han och jag skissade upp databas strukturen och andra lösningar runt detta system som senare fick namnet AJour. Mikael jobbade snabbt och redan morgonen efter fanns en fungerande arbetskopia pÄ systemet.
Vet inte om ordet Content Management System fanns dÄ aJour kom till, vad jag vet Àr att det inte fanns allt för mÄnga sÄdana hÀr system som det talades om pÄ internet, om ens nÄgra.
Under Ären som kom utvecklades AJour. Jag började ocksÄ utveckla egna system som anvÀndes av kunder, men jag började inse att jag som ensam utvecklare aldrig skulle kunna göra sÄ avancerade system som dom som runt -04 börja dyka upp pÄ internet. Det bÀsta, och mest ekonomiska mot kunder som ville ha mer avancerade system, var att anvÀnda nÄgot av dom stora system som redan fanns fÀrdiga att anvÀnda gratis pÄ internet.
Ett av dessa system Àr Joomla. Helt gratis och man fÄr nog anstrÀnga sig för att hitta nÄgon funktion i systemet man saknar. Skulle det ÀndÄ vara nÄgot som saknar gÄr det lÀtt att hÀmta hem moduler och installera till Joomla.

-08 bad min svĂ€rfar om hjĂ€lp att fĂ„ igĂ„ng Lysekils Fotoklubbs hemsida. Jag insĂ„g att dom stora gratis systemen, ex. Joomla, var allt för tunggrodda och att ett enkelt system, med endast möjlighet att skapa sidor och lĂ€gga in och Ă€ndra text och bilder var vad som behövdes. 30 timmar senare var mitt eget CMS systemet fĂ€rdigt, byggt pĂ„ mycket av mina egna tidigare idĂ©er. Förutom lite smĂ„ justeringar och nĂ„got tillĂ€gg i efterhand Ă€r det i mĂ„ngt och mycket samma system som frĂ„n början. Du sitter bl.a. just nu och tittar pĂ„ en hemsida helt gjord i detta CMS system.
Systemet har nu kommit i en version 2. Version 2 innehÄller Nyhet-, Evenemangs-hantering och sökfunktion.
Besök CMS-Systemets hemsida. DÀr kan du sjÀlv pröva pÄ hur enkelt systemet Àr.
Version 1 - http://cms.axplock.com/
Version 2 - http://cmsv2.axplock.com/

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates