Maskin HMI

Trots att det lÀnge funnits fÀrgskÀrmar och vikten av tydliga grÀnssnitt pÄvisats i flera forskningar Àr det först dom senaste Ären som fÀrgpanelen kommit stort pÄ maskin sidan, men fortfarande anvÀnds kunskapen om fÀrg och form mycket sparsamt.

 Ett grĂ€nssnitt ska vara enkelt och instinktivt att förstĂ„, gĂ€rna med tydliga symbolik, för att snabba upp bĂ„de inlĂ€rning och handhavande.
 MĂ€nniskors hjĂ€rnor Ă€r byggda för att kĂ€nna igen fĂ€rg, form och placering, nĂ„got som tydligt mĂ€rks i kritiska situationer. Vid en kritisk situation hinner inte en operatör lĂ€sa, utan reagerar dĂ„ instinktift pĂ„ just fĂ€rg, form och placering av knapparna. Att i en sĂ„dan situation med sĂ„ fĂ„ knapp-tryckningar som möjligt kunna agera pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt Ă€r vĂ€sentligt och avgörande för en modern industriell produktion av idag.

 Med detta som grundförutsĂ€ttningen skred jag till verket dĂ„ jag skulle ta fram ett nytt grĂ€nssnitt till en ny maskin linje Ă„t Sveriges största sĂ„gverk. DĂ„ varken operatörerna eller kunden hade tidigare erfarenheter av denna typ av linje fanns inga tidigare grĂ€nssnitt för deras del att ta hĂ€nsyn till, nĂ„got som gav mig helt fria hĂ€nder att ta in nytt friskt tĂ€nkande frĂ„n it-branschen, in i den rĂ€tt stela maskin branschen.
 Med flertal unga operatörer, alla vana dator anvĂ€ndare, var kravet pĂ„ ett tydligt och frĂ€scht grĂ€nssitt vĂ€sentligt.

 Bilderna nedan Ă€r hĂ€mtade frĂ„n det grĂ€nssnitt jag byggde upp mot just den maskin linje vi pĂ„ System Hall tog fram Ă„t denna kunden.
 För att lĂ€sa om arbete med att ta fram dokumentationen till maskinen - i from av manual, i kombination av lĂ€romedel - klicka hĂ€r

 Hel linjen styrs och övervakas frĂ„n 2 paneler. Dessa paneler har samma grĂ€nssnitt, detta för igenkĂ€nning och underlĂ€ttande för operatörerna. Dom olika maskindelarna pĂ„ linjen kan dock bara styras frĂ„n resp. avsedd operatörs-panel. Genom att altid lĂ„ta huvudmeny ligga framme skapas en trygghet hos anvĂ€ndarna. ALLA funktioner gĂ„r att nĂ„ pĂ„ 3 knapp-tryckingar, en av mĂ„nga regler som under Ă„ren tagits fram i forskning kring grĂ€nssnitt.
Mycket tid lades pÄ att skapa tydliga ikoner, detta för att skapa tydlig igenkÀnning.

Tydlig grafik, mĂ„nga ideĂ©r tagna frĂ„n it-branschen, gör att operatörerna lĂ€tt kan navigerar och hitta i grĂ€nssnittet. LĂ€gg mĂ€rket till hur den orange fĂ€rgen under huvud-menyknappen - för övrigt System Halls egna orangea fĂ€rg -  försvinner  under vald knapp och hur undermenyns knapp markeras med en orange ram, subtila men för hjĂ€rnan mycket tydliga markeringar för att inte tappa bort sig.
 Dom röda markeringarna i övre vĂ€nstra hörnet pĂ„ huvudmeny-knapparna berĂ€ttar för operatören om den delen av linjen Ă€r i gĂ„ng. Vi var tidigt överens om att i grĂ€nssnittet avbilda dom olika maskindelarna för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt öka igenkĂ€nnings faktorn hos operatören. Foton var uteslutet dĂ„ linjen inte var helt fĂ€rdig. Foton blir ocksĂ„ ofta lĂ€tt röriga eller ej genomförbara dĂ„ maskindelar Ă€r inbyggda bakom ex. plĂ„tar.
 Genom att tillsammans med namnet pĂ„ komponenten lĂ€gga upp maskin-data, sĂ„ som hastighet, luft-tryck osv. blev grĂ€nssnittet mycket tydligt och förstĂ„elsen för maskinfunktionerna hos operatörerna ökar.


Runt om i grÀnssnittet lades informationsrutor upp som lÀtt kan klickas fram genom att trycka pÄ ikonen "i" - i för information.

 Med hjĂ€lp av olika pilar förtydligades maskinens rörelser. PĂ„ bilden visas ex. med blĂ„ pilar hur valsarna med lufttryck hĂ„lls uppe, ett lufttryck som stĂ€lls in av operatören i panelen.
 Genom att anvĂ€nda funktioner sĂ„ som "rullgardins-menyer" skapade vi ytterligare igenkĂ€nning frĂ„n datavĂ€rden, en vĂ€rd dĂ€r fĂ„ inte har kunskap idag. FĂ€rgval, upplĂ€gg och anvĂ€ndandet av ex. "rullgardins-menyer", skapades en lĂ€ttanvĂ€ndlighet och kĂ€nsla av modernitet som operatörerna uppskattade.

GrÀnssnittet, blev i alls ögon, ett lyckat exempel pÄ hur man ökar effektiviteten genom att ta in moderna former in i en gammal gedigen maskin bransch.
 System Hall ska ha stort tack för att dom trodde pĂ„ mig och insĂ„g att genom att lĂ€gga ner ökad tid pĂ„ ett bra genomarbetat grĂ€nssnitt, minskar handhavande problemen och lĂ€rotiden för operatörer ute hos kunden. Minskat krĂ„ngel hos kunden, Ă€ven om det Ă€r handhavande fel, ökar kundens förtroende.
 Det högsta betyget fick vi av operatörerna som tackade oss flertal gĂ„nger för det enkla och överskĂ„dliga grĂ€nssnittet. Dom sjĂ€lva pĂ„pekade den snabba inlĂ€rningstiden och att dom trotts den komplicerade linjen lĂ€tt kunde hitta allt i panelerna och sköta dom komplicerade instĂ€llningarna och dĂ€rigenom lösa problemen snabbt.

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates