Manual / Utb.Material

"En produkt som behöver en manual Àr felkonstruerad frÄn början!"


NĂ€r jag - i System Halls regi - tog fram ett grĂ€nssnitt för att styra en ny maskin linje, var grund idĂ©n att skapa grĂ€nssnittet sĂ„ enkelt att ingen manual för att köra maskinen skulle behövas, nĂ„got som lyckades mycket vĂ€l. Manualen blev dĂ€rför mer sĂ€kerhet, skötsel-, underhĂ„lls-instruktioner och utbildnings material för operatörerna, en utbildning jag och min kolega höll i.

 System Hall hade tidigare tagit fram ett mycket gott sĂ€kerhets underlag som endast mindre justeringar behövdes göras i för att passa i manualen till just denna maskin linje.
Mitt jobb blev att ta fram maskin specifik information och presentera det pÄ ett lÀttfattligt sÀtt i textform.
 Genom att anvĂ€nda mycket bilder blev manualen tydlig och lĂ€tt begriplig och inte minst lĂ€tt att hitta i.
 Nedan visas utdrag ur manualen pĂ„ hur bla. operatörs grĂ€nssnitts presenterades i bild och text.
  LĂ€s mer om grĂ€nssnittet genom att klicka hĂ€r.

  Genom att bĂ„de presentera ett foto av operatörs-panelen och en grafisk bild av knapparnas placering pĂ„ en schematisk bild skapades en hög förstĂ„else. Genom att ocksĂ„ i texten hĂ€nvisa med bĂ„de siffror och namn till knapparna skapades en tydlighet och förstĂ„else om grĂ€nssnittet. 

 

Den tydliga menyn i operatörs-panelen gjorde att tydligheten och förstÄeligheten ökade och beskrivning i manualen var nÀstan onödig.
 Inne i operatörs-panelen finns ocksĂ„ knappar med informationsrutor - hjĂ€lp texter - som ytterligare minskar ev. risker för fel-tryckningar.

  Varje knapp för sig beskrevs i manualen, detta tillsammans med skĂ€rmbilder pĂ„ undersidor och dĂ€r ytterligare förklaring pĂ„ instĂ€llningarna pĂ„ hur var sida fungerar.
 Den tydliga huvudmenyn gjorde att Ă€ven manualens i den utstrĂ€ckning det var möjligt delades in pĂ„ samma sĂ€tt.

Manualens mĂ„nga bilder gjorde den bra i anvĂ€nding som utbildingsmaterial. IstĂ€llet för att stĂ„ med ett antal nya operatörer runt en och samma panel och trĂ€ngas, ute i en bullrig maskin hall som skulle överöstas, kunde vi samlas i ett lugnt klassrum med skĂ€rmbilderna uppslagna framför var och en av operatörerna med sitt egen exemplar av manual och i lugn och ro gĂ„ igenom maskinen.

Exemplet bredvid visar hur manualen tar upp sĂ€kerhetskopiering av produkt recepten, med bĂ„de bilder pĂ„ maskindelar dĂ€r USB minnet ska placeras under luckan pĂ„ sidan av maskinen och beskrivning av knapparna i operatörs-panelen för detta hĂ€ndelseförlopp.   

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates